Cez víkend mesto otvorí deväť záhrad a parkov

05.06.2012 Bratislava

Bratislava 5. júna (TASR) – Spoznávať svoje obľúbené parky novým netradičným spôsobom alebo nahliadnuť do bežne neprístupných záhrad budú môcť Bratislavčania už počas najbližších dní, a to 8. až 10. júna. V hlavnom meste totiž už štvrtýkrát štartuje Víkend otvorených parkov a záhrad. Prvýkrát sa bude konať aj v iných slovenských mestách.

Hlavným cieľom trojdňového podujatia je atraktívnou a netradičnou formou predstaviť historické parky a záhrady a viesť ľudí k aktívnej ochrane týchto hodnôt. V piatok sa podujatie začne najmä pre odbornú verejnosť v Univerzitnej knižnici v Bratislave. Od 9.00 h čaká záujemcov medzinárodný seminár o zdravotných i ekonomických pohľadoch na zeleň v urbanizovanom prostredí a od 11.00 h vernisáž historických dokumentov Človek v parku, človek v záhrade.

V sobotu sa o 17.00 h začne Sprievod priateľov parkov a záhrad mestom. Z Hlavného námestia sa pôjde do Lisztovej záhrady, kde podujatie slávnostne otvoria. Návštevníci si tam potom môžu užiť flamenco večer s Martinom Nováčkom.

Počas nedele bude v Bratislave sprístupených deväť parkov a záhrad. Ako dnes na tlačovej konferencii podotkla riaditeľka n.o. Národný Trust Michaela Kubíková, zaujímavá je napríklad prírodná záhrada Bažantice Jarovce. Na návštevníkov tam čakajú prechádzky s mladými sprievodcami, tvorivá dielňa pre deti, tvorba sadrových odliatkov, magnetiek či maľovanie.

Otvorený bude dvor na Bielej ulici, resp. Habermayerov dvor, ktorý nie je bežne sprístupnený. "Nachádza sa tam pekná sochárska výzdoba... kedysi bola prirodzenou súčasťou historických parkov a záhrad, a to chceme ľuďom ukázať," vysvetlila Kubíková. Ďalšia zo sprístupnených bude aj historická Františkánska kláštorná záhrada, kde si Bratislavčania budú môcť kúpiť aj bylinky. V Sade Janka Kráľa sa bude zase prezentovať Zelená škola. Do projektu sa zapojí aj Medická záhrada, Horský park či Grassalkovichova záhrada. V nedeľu v nej bude od 10.00 h prebiehať aj minigastrofestival komunít migrantov žijúcich na Slovensku a medzinárodný trh receptov 2012 pod názvom Pestrosť na tanieri i v duši.

"Tento rok sa nám opäť nepodarilo zapojiť unikátnu Kochovu záhradu, ktorej stav je kritický a jej budúcnosť stále nie je istá," dodala Kubíková. Národný trust sa rozhodol požiadať jej súčasného vlastníka o dlhodobý prenájom tohto územia.

Okrem Bratislavy sa do podujatia zapojí aj Stupava, Malinovo, Nitra, Žilina, Turčianska Štiavnička, Špišský Hrhov, Palárikovo, Dolná Krupá, Betliar a iné.

Víkend otvorených parkov a záhrad sa koná vždy druhý júnový víkend, kedy naplno vynikne práve kvitnúca bujná vegetácia. Myšlienka otvárania záhrad, parkov či dvorov verejnosti vznikla v roku 1998 v Londýne a pre jej úspech sa postupne šíri do ďalších krajín Európy.

Nad podujatím prevzal záštitu primátor Milan Ftáčnik a Ministerstvo životného prostredia SR. Organizuje ho nezisková organizácia Národný Trust v spolupráci s hlavným mestom a ďalšími partnermi.

Viac sa záujemcovia dozvedia na www.vikendotvorenychzahrad.sk.
 

Vyberte región